Om dataräddning, kassa diskar – och vad man kan göra

Har i veckan jobbat hårt för att få ut familjebilder från två havererade externa diskar. I det ena fallet helt framgångsrikt, åttahundra spänn och lite oordning. Det andra går vidare: 4 000 till 9 000 – med betoning på det senare tror jag…

Diskarna blir allt mer kortlivade och en olycka händer så lätt. Man måste ha viktig data på minst två ställen, lokalt eller över nätet.

Dataräddning

E fter andra fallet på två dagar av ganska nya men kraschade Western Digital Green-diskar, har jag tittat lite på alternativ och statistik . Jag bygger också på egen erfarenhet: Medellivslängden för standarddiskar har, grovt hugget, halverats på tio år. Kvaliteten är ojämnare – andelen diskar som ger upp redan inom ett år är rätt stor visar en undersökning av Google.

Förr åldrades hårddiskarna och fick oläsbara sektorer, nu går det snabbare: Läsarmen kan inte kalibrera sig och fånga upp informationen. Man förlorar inte lite, utan i värsta fall allt.

För högre säkerhet kan man välja en ”serverdisk” – kallas Enterprise och liknande. Seagate och WD har sådana ”1,2 million hours”-diskar som går bra att sätta in i ett hyfsat ventilerat externt standardkabinett eller i datorn. Sen är man ju ändå inte garderad mot att tappa den externa disken i golvet eller så (vanligt) Ett sätt att få en både oömmare och mer driftsäker lagring är att välja en solid-state disk, SSD. men kom ihåg – även de kan gå sönder.

Mer om vårt arbete med dataräddning här – trevligt arbete. Man kan inte jäkta fram; i timmar kan det se tomt ut, men man får inte ge upp, rätt var det är träder saker fram. Lite som att plocka svamp: I värsta fall går man hem tomhänt – men desto mer stolt när man kan visa upp hela korgen full.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: