Så fångar du skärmbilden

Skärmdumpar är användbara när du vill dokumentera vad någon uttryckt, när du vill skicka en bild av något på din dator till supporten eller när du vill skriva ut en skyddad pdf-fil.

Macintosh

På en Mac finns det många sätt att göra skärmdumpar. Det traditionella sättet är att hålla ned kommandotangenten (äpple-tangenten) + skift och trycka 3. Datorn klickar som en kamera och du får ett bilddokument på Macintosh HD (eller en pfd på skrivbordet i modernare Mac OS).

Nackdelen kan vara att du på så sätt får med precis allt som syns på skärmen. Snyggare kan man få det genom att trycka kommando + skift och 4. Tryck ned musknappen, dra markören över det avsnitt du vill fotografera och släpp.

En annan användbar variant är att trycka skiftlås och därefter kommando + skift och 4. Tryck ned musknappen, dra markören till det fönster du vill fotografera av och släpp. Vips har du en bild av innehållet i just det fönstret! I Mac OS X kan du även använda det medföljande programmet Grab/Skärmavbildning.

”But perhaps the coolest, most-secret hidden capture shortcut is Control-Command-Shift-3 (or 4), which, instead of creating a file on your desktop, copies the capture into your Clipboard memory, so you can paste it where you want. (I use this to paste screen captures right into Photoshop.)”
/Apple, Tip of the Week (precis som det alltid fungerat i Windows 🙂

Windows

På en PC tar man vanligen skärmdumpar med tangenten Print Screen. Bilden lagras i datorns arbetsminne, så du måste öppna ett tomt dokument i ett lämpligt program och sedan klistra in skärmdumpen. Om man trycker Alt + Print Screen får man en snyggare bild eftersom bara det aktiva fönstret avbildas.

Tillägg i webbläsare

Flera webbläsare har tillägg man kan installera, för att ”fotografera” en hemsida eller utvalda delar därav. Google har till exempel ett eget tillägg till sin webbläsare Google Chrome.

Programvara

Det finns en hel del små program för att underlätta skärmdumpandet. Med sådan programvara är det t ex möjligt att avbilda fönsterinnehåll som inte syns för att det inte får plats på skärmen. Den intresserade hittar dessa program på internet.

Skärmdumpar i mobil eller surfplatta

Samsung Galaxy med Android:
Håll ned hemknappen och tryck på powerknappen.

Från och med Android-version Ice Cream Sandwich:
Tryck ”volym ned” och ”power” samtidigt. Bilden hamnar i bildgalleriet.
6 Ways To Take Screenshots On Android

iPhone med minst version 2.0, iPad:
Håll ned hem-knappen och tryck samtidigt power/sleep. Skärmdumpen sparas i katalogen med kamerabilder.

Windows Phone 7.5:
Inget inbyggt stöd för skärmdumpar. Kommer med version 8.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: